Looptraining etalagebenen: bewegen, het beste medicijn

Wanneer je last hebt van etalagebenen, bestaan er verschillende behandelmethodes. Meer over specifieke behandelingen lees je hier. Op deze pagina vind je informatie over één, in veel gevallen succesvolle, behandelmethode: de looptraining etalagebenen. Looptraining etalagebenen wordt in veel gevallen als eerste keus genomen ter behandeling van etalagebenen. Lopen is het beste medicijn, aldus veel fysiotherapeuten en artsen.

Looptherapie: verminderen van klachten

Tijdens een looptraining etalagebenen wordt er gebruik gemaakt van een op maat gemaakte vorm van looptherapie. Deze richt zich speciaal op mensen met etalagebenen, wetenschappelijk claudicatio intermittens genoemd. Deze looptraining etalagebenen wordt uitgevoerd onder begeleiding van een professionele fysiotherapeut, welke verstand heeft van etalagebenen en het verhelpen van de klachten. Naast de looptraining etalagebenen wordt ook aandacht besteed aan de leefstijl, het eetpatroon en de gewoonten van de persoon in kwestie. Dit alles kan namelijk bepalend zijn voor de (mate van) klachten en het verminderen of doen verdwijnen van deze.

Waarom looptraining etalagebenen?

Het klinkt voor sommige patiënten wellicht tegenstrijdig, maar lopen wordt door vele artsen en therapeuten aangeraden als de beste wijze van het behandelen van etalagebenen. Door het regelmatig uitvoeren van loopoefeningen kan de pijnvrije loopafstand worden vergroot. Bij de looptraining etalagebenen wordt geen gewone wandeling bedoeld: er wordt gebruik gemaakt van een intensieve vorm van bewegen, als in een (steeds steviger wordende) wandelpas. De oefening moet zeer regelmatig worden uitgevoerd en herhaald, met daarbij steeds langere afstanden in acht genomen.

Kan ik een looptraining etalagebenen zelf opstellen?

Een behandeling van etalagebenen in de vorm van een looptraining kan in zekere mate zelf worden opgesteld en uitgevoerd. Wil je meer weten over het zelf beoefenen van de looppas, lees dan verder op deze pagina. Wanneer de klachten dusdanig hevig zijn en de ernst van de situatie op een specifiek niveau berust, is het aan te raden de looptraining etalagebenen te laten opstellen en begeleiden door een (gespecialiseerd) fysiotherapeut. Hij of zij kan kijken naar jouw persoonlijke situatie en een behandelmethode naargelang jouw klachten en externe factoren opstellen.