Etalagebenen klachten: ik heb etalagebenen, wat nu?

Etalagebenen klachten betekenen voor de meeste mensen pijn, kramp en/of vermoeidheid in de benen en bilspieren tijdens het lopen. De etalagebenen klachten kunnen plots komen opzetten en even plots weer verdwijnen, om vervolgens opnieuw terug te komen na het hervatten van het lopen (of een andere beweging, zoals klimmen of rennen). Etalagebenen klachten worden door patiënten omschreven als vervelend, erg hinderlijk of zelfs zeer pijnlijk en zorgen ervoor dat een stuk wandelen niet meer soepel kan verlopen.

Wanneer komen etalagebenen klachten op?

De etalagebenen klachten komen bij de meeste patiënten in kwestie op tijdens het maken van een ‘gewone’ wandeling. Toch zijn er ook genoeg mensen die slechts last van etalagebenen klachten krijgen wanneer ze beginnen met fietsen – of zelfs pas na een tijdje op de fiets – of sneller gaan lopen. Maar ook het beklimmen van een trap of het bewandelen van een ietwat moeilijker begaanbaar terrein – denk aan het bos of het strand – kan problemen in de vorm van etalagebenen klachten opleveren.

Ik heb etalagebenen klachten, moet ik mij zorgen maken?

Etalagebenen klachten betekenen in veel gevallen geen ernstige zaak. Toch is het zeer aan te raden altijd een bezoek aan de huisarts en/of de fysiotherapeut te brengen. Want etalagebenen klachten kunnen op een goede manier worden aangepakt, waarbij een speciale en op maat gemaakte (fysio)behandeling een uitkomst kan bieden. Je kunt in dit geval leren hoe te bewegen, wanneer rust te nemen en hoe om te gaan met etalagebenen klachten. Een deskundige kan mogelijk ook een speciale looptraining aanbevelen.

Etalagebenen: verstoring van het dagelijks leven

Etalagebenen kunnen een licht vervelende, onschuldige aandoening zijn. Maar etalagebenen klachten kunnen ook zeer bepalend zijn voor de gang van het dagelijks leven van de patiënt in kwestie. Wanneer het dagelijks leven wordt verstoord door pijnen en belemmeringen, kan dit niet alleen thuis, maar ook op het werk en in de sociale kring een grote rol spelen. Het kan mogelijk zijn dat je bepaalde activiteiten niet meer kunt bijbenen, niet meer kunt doen wat je het liefst doet (of deed) en tevens voelt dat je conditie achteruit gaat. Houdt de aandoening langer aan dan kan het ook zijn dat last wordt ondervonden in de vorm van wondjes aan de voeten of koude voeten die maar niet op lijken te warmen, waarbij het laatste het gevolg is van verminderde beweging van de benen. Ook de onderhuidse vetlaag kan komen te ontbreken of teennagels kunnen verdikken. Dit alles is het gevolg van een beperkte vorm van bewegen, wat gevolgen heeft voor de gezond- en gesteldheid van het lichaam. Etalagebenen klachten zijn daarom niet altijd zorgwekkend, maar wel aan te raden te laten behandelen, indien mogelijk.

Wat kan ik zelf doen?

Wanneer je last hebt van etalagebenen klachten, is het in eerste instantie aan te raden om aandacht te besteden aan leefwijze en de gezondheid. Rokers bijvoorbeeld hebben een grotere kans op etalagebenen en lang aanhoudende klachten, omdat roken de conditie van de bloedvaten (en dus ook de bloedsomloop) ernstig schaadt. Stoppen met roken is dus een dringend advies wanneer je last hebt van etalagebenen klachten. Daarnaast is het goed veel te blijven bewegen. Ondanks de pijn is het goed om bijvoorbeeld regelmatig (stevig) te wandelen, in het tempo waarbij de kans op klachten het grootst is. Dit klinkt tegenstrijdig; toch is dit de beste oefening voor het trainen van de benen. Rust na het opkomen van de klachten uit tot de klachten verdwenen zijn en herhaal de oefening opnieuw. Doe deze wandeloefeningen 3 maal per dag.